Intervju med Pia Hankö: VAD STÅR BREDVID JESUSBARNET I EN KATALANSK JULKRUBBA?

2016: Högaktuell artikel: Nu kan du köpa en Trump-”caganer” (onekligen årets person, som tidningen TIME utnämnt, men kanske inte det trevligaste att ha i julkrubban som ska sprida glädje och fred 😉

Om du är hembjuden till en katalansk familj i jultider och står och beundrar deras julkrubba, bli inte förskräckt om du ibland religiösa figurer hittar en lite undangömd, gubbe, som sitter på huk, med byxorna neddragna och ”gör stort”! Det är ”Caganer”, katalanernas egen figur som är ett måste i en julkrubba i Barcelona. Är detta ett exempel på katalansk humor, Pia Hankö i Barcelona?

 

Pia: Ja, man kan ju fråga sig det. ”Caganer” är en mycket traditionsbunden liten figur och det finns seriösa samlare och Caganer-klubbar överallt. Det sägs att det är otur att INTE ha honom i julkrubban. Enligt Barcelona-borna är hans betydelse mycket enkel: Caganer’s ”gödningsmedel” berikar jorden och lovar framgång inför det nya året.

 

Men vad kan en gubbe som gör sina behov ha att göra i en julkrubba?

 

Pia: Det finns flera teorier . ”Caganer” har funnits i de katalanska julkrubborna sedan slutet av 1600-talet, fast riktigt populär blev han inte förrän på 1800-talet. Det finns dom som kallar honom för Kataloniens ”Mickey Mouse”. Andra menar att det är den katalanska humorn att stoppa in en figur, som gör sina naturliga behov, som en kontrast i den spirituella och religiösa bilden.

 

Men i dagens Katalonien, vad har den för symbol egentligen?

 

Pia: Den klassiska ”Caganer” ser ut som en liten butter tomtenisse, men annars finns det allt från fotbollsspelare till nunna! Varje år står en nyhet på hyllorna i julmarknaderna och han tycks alltid symbolisera en ”ful typ”. I år förekommer både George Bush, Bin Laden, spanska presidenten Aznar och, varför inte, med tanke på mitt förra inslag från Barcelona, Real Madrids fotbollsspelare Figó.

 

Nu är det väl bäst, Pia, att säga att ”Caganer” inte får stå i ramplyset i julkrubban.

 

Pia: Ja, det är väl bäst! Caganer ska helst stå lite undangömd, bakom Betlehemstallet, och göra det han gör. Traditionen i hemmen i Barcelona är att när man kommer på besök, är själva idéen att man ska lyckas hitta ”Caganer” så fort som möjligt.

 

Ja, andra liknande traditioner, under samma tema, finns ju också i Katalonien. Ja, jag tänker på ”Caga-Tio”. Vad jag förstår är det de som barnen gör på vår julafton?

 

Pia: Ja, i Spanien får barnen sina julklappar av de Tre Helliga Kunger 5 Januari. Men i Katalonien får de en försmak från ”Caga-Tio”, en timmerstock som symboliserar den sovande naturen under vintern och som man genom att slå med en pinne, får den att lämna rik avföring till jorden. ”Caga-Tio” är idag en barnlek och när barnen slår kommer det ut godis och presenter från bakdelen av stocken.

 

Så de stora julfestligheterna i Spanien är egentligen först i januari, då?

Pia: Precis. De tre vise männen kommer den 5 på kvällen och tar emot barnens önskelistor, Sedan måste barnen ställa ut vatten och mat till kungarna och deras kameler, för att morgonen därefter ha hemmet fullt av julpresenter.

 

4 reaktioner till “Intervju med Pia Hankö: VAD STÅR BREDVID JESUSBARNET I EN KATALANSK JULKRUBBA?”

  1. Hej Pia ! Tack för trevlig läsning. Önskar dig och de dina Ett Gott Slut och GOTT NYTT ÅR. Hans Wigholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s