Katalonien

Upptäck Katalonien – en varierande och spännande region i Spanien
Katalonien är ett litet land (31.930 km2) med lite mer än sex miljoner invånare, över 1.000 års historia och med sitt eget språk och sin egen kultur.
I nordöstra hörnet mellan Medelhavet och Pyrenéerna, är Katalonien en av de 19 självstyrande regionerna som tillsammans bildar den Spanska Staten.
 

Katalonien är, utan tvekan, ett excellent turistland med lång erfarenhet av att ta hand om turister från hela världen, när de kommer för att vila upp sig och njuta av solen på någon av den hundratals stränder, som sträcker ut sig längsmed den 580 km långa kustlinjen. Under senare år har även andra typer av turister anlänt, besökare som attraherats av att upptäcka något nytt, och som sökt sig inlands för att upptäcka det vackra landskapet, de historiska monumenten, kulturen och sporten.

Katalanerna har en fantastisk förmåga att bevara sitt kulturarv och hålla sina byar och landskap levande och rika. Ta till exempel en titt på Kataloniens farmhus (kallade ”masies”) och du upptäcker hur dagens bonde anpassat sig till den moderna jordbrukstekniken utan att förlora sinnet för sin tradition och sitt kulturarv.

Naturvariationer
När du reser runt i Katalonien upptäcker du alla typer av europeisk växtlighet och landskap. Tycker du om höga bergsmassiv bör du besöka de Pyreneernas dalgångar och alpliknande bergstoppar, skogar och kristallklara sjöar. Kommer du under vintern kan du där njuta av sport- och skidanläggningar av högsta kvalitet. Dessutom finns två spektakulära nationalparker mellan dessa bergstoppar: Aigüestortes & Sant Maurici sjön, och Cadí-Moixeró.

Om du föredrar mer moderata höjder kan du besöka Montserrat, med sin fascinerande geologiska formation eller upptäcka Garrotxa’s vulkaniska område, nära Olot. En annan park ger också ett intressant besök, Monseny, som blivit förklarad naturreservat av UNESCO tack vare sin rika flora.

Om du inte kan motstå havets lockande brus, erbjuder Katalonien ett brett utbud av kustmotiv. När du reser längsmed Costa Brava (“ruggiga kusten”) fascineras du av klipporna som hänger ut över havet och barrträden som växer sig upp över de mjuka kullarna och ner till havskanten. Längre söderut, vid Maresme-kusten och Costa Daurada, ligger de långa, soliga sandstränderna och vita fiskarstugorna och välkomnar dig till typisk medelhavsatmosfär.

Det är svårt att i korta ord beskriva innehållsrika områden. Ta därför denna text som ett litet smakprov på vad ni kan få uppleva när ni upptäcker Katalonien.

Costa Brava & Pyrenéerna i Girona
Kataloniens norra kustområde, med kända turistorter såsom Lloret de Mar och Roses och tillhåll för internationellt kända artister, tack vare Salvador Dalís inflytande. Medeltida byar och städer, Garrotxas vulkaniska inland, det nästan månliknande landskapet vid ”Cap de Creus” halvön med sin nationalpark alldeles intill vattnet, eller deltat vid l’Empordà (flyttfåglarnas obligatoriska stopp mellan Europa och Afrika). Allt ligger inom korta avstånd och på endast några timmar kan man förflytta sig från Pyrenéerna dalgångar till det enorma Medelhavet.

Baix Empordà (Nedre Empordà)
Dina ögon slutar inte att förundras över det harmoniska landskapet som varierar för vart steg du tar. Årstiderna skapar egna nyanser och de små byarna, byggda av solid sten, visar skepnader från Medeltiden, riddarnas och kampernas tid. Slott, kloster, kyrkor och kapell reser sig med sin ståtliga arkitektur som vackra bevis på legendernas år. Karaktäristiska klippor varifrån man kan njuta av otroliga vyer av långa sandstränder omgärdade av tallskogar.

Barcelona
Katalonien huvudstad, värd för Olympiaden 1992, har under de senaste åren förvandlats till en av Europas mest intressanta städer. Med sitt gedigna medeltida kulturarv, rika musik- och teaterliv, fascinerande artitektur och färgrika gatuliv, är Barcelona en fröjd för alla typer av människor. Se mer i Avenida Medias Barcelona Guide.

Costa de Garraf
Kusten direkt söder om Barcelona, med dess mest kända turiststäder Sitges och Vilanova i la Geltrú. De södra bergen, vid Garraf, har ett litet ruggigt utseende med sina bara klippor och rödaktiga jord. Här odlas vindruvor i långa rader, som så småningom förvandlas till Kataloniens (och Spaniens, säger endel) bästa viner. Detta är även dvärgpalmens hem, enda palmen med sitt ursprung i Europa.

Costa Daurada
En lång kustremsa, norr och söder om staden Tarragona, uppdelade i två mycket olika områden. En serie långa vita sandstränder och Ebro-deltat, nationalpark med ett mycket speciellt sceneri och en av Europas viktigaste fågelsamlingar. Vin- och fruktträdplantagerna sträcker sig från kusten inåt landet. För barnfamiljer är också förstås ett säkert kort – Port Aventura – nöjesparker man aldrig tröttnar på.

Lleidas marker
Lleida, västra Kataloniens största stad, står som centrum för de många fruktträd och vinplantagerna i området. Dess omnejd är rikt på kulturfyllda byar, kloster och medeltida kyrkor. I norr Pyrenéerna bildar fronten mot Frankrike och grann-regionen Aragón med höga, vackra bergsmassiv, mängder av vinter- och sommarsporter att utöva och vandringsstigar att upptäcka.

Centrala Katalonien
Inlandet i denna rika region bjuder på många livfulla städer med kulturarv, imponerande marknader, vackra vidder och landskap, kurorter och sportaktiviteter. Montserrat med sina taggiga bergstoppar och legendariska kloster är ett av många självklara utflyktsmål. Här kan du njuta av goda hemlagade katalanska rätter, vars specialiteter är de olika typerna av ”embutidos” (rökta och inlagda korvar) och kött.

Mera…?
Stenar som kan tala:
Katalonien har ett rikt kulturarv att besöka och ger en besökare chansen att inte bara upptäcka Kataloniens kultur, men även Europas och världens kulturarv:
De grek-romerska kvarlämningarna i Empúries, Costa Brava
Romanska staden Tarraco (idag Tarragona), Costa Daurada
Kloster såsom Sant Pere de Rodes, Costa Brava, och Santa Maria de Ripoll, Girona
Katalanska museer: Trots att landet är litet har Katalonien över 300 museer, några med kollektioner av världsintresse:
Kataloniens Nationella Konstmuseet, Montjuïc, Barcelona.
Joan Miró Fundation, Montjuïc, Barcelona
Moderna Museet, Ciutadella Parken, Barcelona
Picasso Museet, Gotiska Gamla Stan, Barcelona
Romanska, symboliska och religiösa konstverk hittar man i Vic, La Seu d’Urgell och Solsona.
Dalí-museet, Figueras
Dalís hem, Cadaqués
Vinmuséet, Vilafranca del Penedés
Festivaler och lokala byfester: En gång om året har alla byar och städer i Katalonien sin egen fest. Gatorna fylls med festglada bybor och bjuder med glädje in besökare i festligheterna.
Många byar bibehåller sina traditioner sedan många år tillbaka. I Tarragona bygger man gärna de klassiska katalanska humana tornen. Man ser också gigantiska figurer – gegants – som paraderar och dansar och följs upp av capgrossos (dvärgar). Ett annat sätt att festa i Katalonien är att dansa den katalanska nationaldanse sardana , som dansas till musiken av cobla , en grupp av blåsinstrument. Katalonien firar också, liksom i andra länder, karneval. I Solsona, Sitges och Vilanova i la Geltrú är karnevalerna särskilt uttrycksfulla.
Teater och musik: Dramatraditionen i Katalonien går tillbaka till medeltiden. Tack vare framstående författare och aktörer i det katalanska språket har teatrarna i Barcelona och andra städer vunnit ett välförtjänat rykte bland sin kritiska publik. Katalonien .ar också stått som sceneri inför exprimentelt drama, varav många grupper blivit internationellt kända.
Inom symfoni- och konsertmusikens område har Katalonien länge varit vaggan för många internationella kompositörer och musiker. Barcelona bjuder varje vecka på högklassiga konserter av alla de slag i antingen konserthallen L’Auditori, spektakulära Palau de la MúsicaI eller Operan Liceu.
I Barcelona fylls lokalerna och gatorna med all slags musik, men tack vare arv från stormusiker som till exempel Tete Montoliu, internationellt känd jazzpianist född i Katalonien, hålls i Barcelona många jazzfestivaler under årets lopp.
Gastronomi: Den katalanska gastronomin har i alla tider varit öppen, gästfri och generös, genom att ta emot produkter från avlägsna länder, till exempel asiatiska kryddor och sydamerikanska grönsaker. Man blandar oavbrutet smaker från dessa främmande kulturer med dem man levt tillsammans med (judiska, arabiska, andalusiska…). För att lära sig har man dragit fördel av den geografiska närheten till en av världens största gastronomier, den franska, utan att skada influenserna av det italienska köket. Den katalanska gastronomin bygger på traditioner och hantverk, på ingredienser från sin egen jord, på mormödrars kunskaper och på det skiftande landskapet. Landet erbjuder ett av Europas rikaste och mest fantastiska kulinariska landskap. Det är det som gör den katalanska gastronomin så förförisk bland Medelshavsländerna.

Links till Katalanska Regeringens Turistinformation (på engelska):
http://www.gencat.es/turistex/aindex.htm
http://www.gencat.es/turisme/main_eng.htm

Pia Hankö

En reaktion till “Katalonien”

  1. En garanterad upplevelse. Den som ännu inte varit i Katalonien kanske inte förstår mångfalden av natur, kultur, gastronomi och historia. På 3 timmars bilresas avstånd har du hav och höga berg med bra skidåkning vintertid. Stränderna på vintern kanske inte är badvänliga, men du kan absolut njuta av 20 grader dagtid och en lunch utomhus i solen. Upptäck Katalonien, jag kan lova dig upplevelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s