Några dagar i Barcelona…

 • Barcelona behöver inte någon närmare presentation. Men kanske just för att staden är så mångfaldig och färgsprakande, kan en liten guidningshjälp sitta rätt.
 • Välkommen till ett axplock av Kulturella Barcelona, ett smakprov på vad staden kan ge och tips som räcker åtminstone till några dagar i denna fantastiska stad.

miro

Kultur behöver faktiskt inte kosta mycket. De mest fascinerande miljöerna och utbudet finns på stadens gator, där det bjuds på musik, spektakel och konst. Levande stayer med de mest otroliga fantasiinspirationerna på Las Ramblas. Gatumusiker i varje hörn (speciellt runt Katedralen) som kan bjuda på högkvalitativa konserter helt gratis.

Det finns också flera intressanta museer som har gratis inträde, bland dem nya ”Caixa Forum” vid Plaza España och själva Katedralen i de Gotiska kvarteren. Parc Güell, där man i naturlig miljö kan beskåda arkitekten Gaudi’s fantastiska formationer, är också en gratis njutning.

Museum-rekommendationer

Förutom de ovanstående, kan jag rekommendera följande muséer:

Fundación Miró, placerad uppe på Montjuic-berget och med både en fast utställning av Miró-tavlor och en besökande utställning både målare, skulptörer och andra artister i samma genre som Miró.

miro2

Museo Picasso, Barcelona är inte Picassos hemstad, men absolut en stad där han vistades mycket. Picasso muséet, som ligger i ett gotiskt palats i de mysiga Born-kvarteren, tar upp de unga åren av artistens tid, innan det abstakta speglades i hans tavlor.

Historiska muséet, vid en av de äldsta delarna av staden, bakom Katedralen, visar i källarvåningarna upp dolda delar av stadens första murar – Barcino, hette staden då och dess stenkonstruktioner härstammar från 500-talet.

2011Nov24-5528-Barcelona-MuseauPlacaDelRei-Kevin+Barcino

Sjöhistoriska muséet, placerad längst ner på Las Ramblas, tar upp historien till sjöss från den första båten till framtidsprojekten.

FC Barcelona muséet, fotbollsintresserad eller inte är det ett intressant besök och imponerande vilken historia denna fotbollsklubb har bakom sig. Muséet ligger förstås inne i fotbollsstadion Camp Nou.

Gaudíhusen inklusive Sagrada Familia, längsmed Paseo de Gracia kan man njuta av flera Gaudí-hus, bland annat Casa Batlló och Casa Mila (La Pedrera). Längre upp i stan ligger den fantastiska kyrkan Sagrada Familia.

10441236_1485615821685154_4198788743856357131_n

Articket

Barcelona Turism har uppfunnit ett slags kulturpaket, som gäller under 3 månader och ger inträde (en gång) till följande muséer: Museo Nacional de Arte de Cataluña (MNAC), Museo de Arte Moderno, Fundación Joan Miró, Museo de Arte Contemporáneo de Barcelona (MACBA), Centro de Cultura Contemporánea de Barcelona (CCCB), Caixa Fòrum, Fundación Antoni Tàpies och Espacio Gaudí.

museo_nacional_de_arte_de_catalu_a_mnac_wide

Priset är 15 Euros och man kan köpa paketet i biljettluckor i gallerier och konstcenter, via telefon Tel-Entrada 902 10 12 12 (inom Spanien), från utlandet tel. +34 933 262 945, via Internet http://www.telentrada.com (engelska), på Caixa de Catalunya bankkontor och på Barcelonas Turistkontor ( Plaza. Catalunya, Sants järnvägsstation och Plaza Sant Jaume).

Men det finns alltså muséer som har gratis inträde:

 • Centre Cultural de la Fundació ”La Caixa”, Paseo San Joan, 108: Diverse konstuställningar och presentation av katalansk kultur.
 • Centre d’Art Santa Mónica, La Rambla, 7: Temporära specialutställningar, oftast mycket uppmärksammade.
 • Fundació Durancamps-Casas, Avda. Diagonal, 407: Bostad och ateljé till den katalanska konstnären Rafael Durancamps-Casas, en närbild av hans liv och verk.
 • Fundació Foto Colectania, Julian Romea, 6 (Gracia-kvarteren): Privat och nyligen öppnat museum, som jobbar för att bevara och visa upp fotografiska verk från andra delen av 1900-talet.
 • Museu de la Catedral, Pla de la Seu, s/n: Konstverkskollektioner från 1400- till 1700-talen och speciellt av Jaume Huguet, Bertolomé Bermejo, Manuel Tramulles och Pere Serafi (katalanska konstnärer)
 • Galería Olimpica, Paseo Olimpic s/n (Olympiastadion): Permanent utställning om Olympiaden i Barcelona 1992. Informationscenter och dokumentation om hela Olympiadens historia.
 • Museu del Perfum, Paseo de Gracia, 39: Det ser ut som en vanlig affär, men här kan du få smakprov på kosmetika och parfymer från dåtid till nutid.

Musik

Kultur är också musik och det finns det gott om i Barcelona. Det spelar ingen roll vilken musiksmak du har, här hittar du vad du gillar. Allt från klassisk musik till hårdrock. Jazzklubbarna ligger i Gamla Stan och jag kan nämna Jamboree på Plaza Real och Harlem på en sidogata till Calle Avinyó. De stora diskoteken håller till vid Plaza Francesc Macia och övre delen av Calle Muntaner och Calle Aribau. Bland de klassiska danställena, missa inte glada 80-åringen La Paloma, med stans största dansgolv och absolut mest varierade publik. Här stämmer ordspråket ”Om väggar kunde tala” verkligen in.

Är du ute efter att köpa musik, ska du leta upp Calle Tallers, första gatan in till höger när du spatserat ner på Las Ramblas en liten bit från Plaza Cataluña. Hittar du inte en cd-skiva bland dessa specialistaffärer, så finns den troligen inte.

Klassiskt och opera bjuds det också på och jag vill speciellt – även av arkitekturintresse – nämna ett av stadens klassiska institutioner: Palau de la Música. Det är en fantastiskt dekorerad byggnad, både invändigt och utvändigt, placerad i Ribera-kvarteren, Gamla Stan, precis vid Via Laietana. Den byggdes 1905 och bjuder året runt på varierande konserter. År 2004 byggdes anläggningen ut. Hitta en konsert att gå på när du är i Barcelona, musiken klingar på något sätt vackrare ibland de så vackert utsmyckade pelarna.

520_372_jamboree_86689palau_de_la_musica_de_barcelona

Shopping

Barcelona är en sprudlande och mångfaldig shoppingstad. Du hittar allt från de mest kända designaffärerna till second hand affärer, från elegant och vackert till burleskt och ”utan gränser”. Här finns fortfarande det originella och annorlunda, som du inte hittar någon annanstans. Här vågar man inte bara satsa på att sälja udda ting, här är man stolt över det. Ta dig därför tid att gå in i de smala gatorna i Gotiska och Born-kvarteren och hitta de speciella butikerna: Antikvitetshandlare som tycks ha suttit där sedan 1800-talet på Calle Banys Nous eller design- och udda design- och klädaffärerna på Calle Montcada och däromkring.

Staden mest kända shoppingströk har officiella Turistkontoret döpt till Barcelona Shopping Line. Det unika med stadens shopping area är att det sträcker sig över ett stort område (cirka 5 km), det är mestadels gågator och bildar en integrerad del av staden och dess invånare. Detta betyder att du vandrar genom stadens vackraste gator och samtidigt hittade stadens mest kvalitets- och prestigefyllda affärer.

Bus Shopping Linjen är en bra metod att ta sig runt shopping arean. Den tar dig runt hela området och är det mest praktiska sättet att stanna till vid alla dess affärer. Buss Shoppinglinjen täcker en sträckning som blivit speciellt designad för den som vill resa i centrum och shoppa bekvämt. När du köper T-shoppingkortet, kan du gå av och på bussen hur många gånger du vill under en dag.
Rutt: från Plaça de Catalunya till Plaça Pius XII (Diagonal). Var 7 minut. Måndagar till fredagar 7:30 – 21:45. Lördagar 9:30 – 21:20.
För mer information: Transports Ciutat Comtal, Barcelona Turisme, Rambla Catalunya 123 2n, Tel. +34 934 156 020

Barcelona-Shops_SwaySovay

Flyg till Barcelona

Från Malaga går det att flyga med Iberia, Lufthansa, SAS, Tap-Air Portugal, Vueling Airlines, Austrian Arilines och Finnair.

Från Sverige flyger man direkt med Iberia, SAS och Ryanair (flyger till Girona Flygplats, men det finns bra anslutningsbussar). Det går också att hitta flyg med Sterling Airways, KLM eller Lufthansa, men då mellanlandar man oftast i Köpenhamn eller annan flygplats i Nord-Europa.

Vad väntar DU på? Barcelona väntar på DIG. Vad väntar DU på? Välkommen!

Pia Hankö

Barcelona

En reaktion till “Några dagar i Barcelona…”

 1. Hej Pia och kompani! Jag blir riktigt sugen att åka till Barcelona igen – då isåfall för fjärde gången. Är alltid helnöjd med er service.
  Nu vill jag dock bara ge ett boktips, som ni gärna får dela med er av. En bok för den som är intresserad av ett stycke Barcelonahistoria inför, under eller efter resan.
  Jag älskade boken, som jag laddade ner som ljudbok. Det är ”Katedralen vid havet” Ildefonso Falcones. Otroligt spännande berättelse som gav en fantastisk bild av Barcelonas historia. Katerdralen är Santa Maria del mar.
  Se länk. http://sv.wikipedia.org/wiki/Katedralen_vid_havet
  Ha det gott! (Just nu har vi nästan lika hett härhemma, och 23 gradet i havet på Alnö utanför Sundsvall.) Ann-Britt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s