Gula färgen förbjuds i Katalonien

 

Ja, det kan låta otroligt i vår moderna tid och vad vi tror är ett demokratiskt samhälle, men i Katalonien har man inte under en tid kunnat göra vad man vill med den gula färgen.

Det börjar med att politiker och medborgare sätter på sig en gul rosett på jackslaget för att visa sitt stöd för de politiker och kulturella personer som satts i fängelse av spanska regeringen anklagade för uppvigling i och med att de ropade ut sin önskan om självständighet i Katalonien. Det är mycket diskutabelt om anklagelserna går att bekräfta. Spanska rättsväsendet och regeringen försöker men ännu har ingen domstol hållits och personerna sitter fortfarande i fängelse.

De gula rosetterna tilltalar inte självständighetssympatörernas motståndare och anmälningar börjar ramla in till “Junta Electoral Central”, hädanefter kallat JEC, som går in och agerar. Under valet får funktionärer sittandes vid valurnorna inte bära den gula rosetten och om någon kommer in med en för uppmärksammad t-shirt (pro-självständighet) så kommer han att stoppas i dörren. Till och med fotbollstränaren Guardiola fick en fingerpekning för att han öppet visat sin sympati för de fängslade.

Så vad är ”Junta Electoral Central”? Det är en kommission (bildad 1985 efter diktaturens fall) som sitter i Madrid och kontrollerar och organiserar alla typer av distrikts- och generella val i Spanien. Deras primära jobb är att garantera att processen sker öppet och korrekt. Allt agerande mot den gula färgen är enligt JEC ett sätt att neutralisera inför valet. Ingen officiell institution får ta parti och att sympatisera med kanske orättfärdigt fängslade personer är enligt dem att ta parti.

Fram till denna punkt kan man kanske förstå det någorlunda, men det hela går överstyr. Att sympatisera med de fängslade blir automatiskt lika med att vara för självständighet. Men är det så? Man kan vara emot orättfärdigheter men ändå vara osäker på om man vill ha självständighet (jag är ett exempel).

Eftersom katalanerna som sympatiserar med de fängslade personerna inte får använda den gula rosetten fritt hittar de på andra alternativ, som därefter stoppas. I Girona kommun ber JEC att man ta bort de gula rosetterna på en stor julgran som står i foajen till Gironas regional parlament.

Gula rosetter hängs upp på staketet runt hela katalanska parlamentet i Parc Ciutadela i Barcelona. JEC ber katalanska polisen att ta bort dem med motivet att det kan störa det katalanska valet den 21 december.

JEC förbjuder även Barcelonas kommun att färga alla stans fontäner i gult. Fontänerna på Plaza Catalunya och Gran Via har alltid haft mängder med olika färger, nu får man alltså inte använda den gula färgen.

Då börjar folk sätta gula rosetter överallt, på lyktstolpar, träd i parker och även detta förbjuds. Det är lag på att inte skada officiellt material och plantor, enligt myndigheterna. Ännu har de inte krävt att man tar bort rosetterna på sina egna balkonger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Då får katalanerna som vill visa sitt stöd till politikerna i fängelset nya idéer. Plötsligt säljs det slut på gula halsdukar. Många får nog idén från presidenten Puigdemont som från Bryssel dök upp i TV-rutan med en klargul halsduk. Jag har också sett hundar som bär på gula rosetter i sitt halsband. Och då tänker man att det går väl inte att förbjuda någon att välja en färg på sitt eget klädesplagg.

Men jo, spanska regeringen går längre än så. Under ett meeting där president Rajoy skulle medverka i Mataro (norr om Barcelona) måste han passera en strandpromenad och polisuppbådet stoppar direkt ett gäng äldre damer som hade tänkt ta sig en promenad där. Varför? För att de har gula halsdukar på sig.

Nästan allt agerande mot den gula färgen har gjorts efter att motståndarblocket till självständighetsblocket har anmält det till JEC, mestadels är det partiet Ciudadanos som står bakom. Ciudadanos kallar sig högerliberala, men många länkar partiet till den nya kamouflerade ultrahögern.

Såhär var Katalonien före valet 21 december. Nu börjar en del rosetter dyka upp igen. Barcelonas kommun har hängt ut en på deras balkong (vi får se hur länge den får sitta där). Och julgraneni Girona lyser nu med sina gula rosetter igen.

Kanske kan rosetter återigen bli en symbol för vad den ursprungligen var, ett stöd till de politiker som ännu sitter i fängelse och en protest mot att de blivit inburade när det ännu inte står klart om de kan anklagas för något och medan många andra anklagade för korruption och att ha stulit miljoner de euros får gå fritt på gatan (bland annat spanske kun
gens svåger).

Vad man aldrig kan ta bort är känslan som de äldre damerna i Mataro kände när de blev bortschasade från sin strandpromenad.

Pia Hankö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s