Funderar på att köpa en fastighet i Spanien? Jag tipsar dig om Barcelona

 

 

 

 

 

 

 

Badstränder, metropolatmosfär, skidbackar, golfbanor, gastronomi och kultur i världsklass.

Jag tror Barcelona är en av de få städer som kan ge dig allt detta, och just därför har staden börjat bli uppmärksammad av svenskar som söker en fast semesterbostad lite utanför de traditionella områdena i Spanien.

 

Barcelona ÄR verkligen staden som har allt! Det är inte i många miljonstäder där du på 20 minuter kan gå från ett pulserande centrum med shopping och kommers och sedan njuta av medelshavsvågorna som rullar in på en bred sandstrand. Det är inte heller på många ställen man varje dag kan hitta olika kulturutbud i form av musik – konserter, pubmusik, gatumusik – konstutställningar och sportevenemang av alla dess slag och en ny typ av högklassig restaurang för varje kväll. Mångfalden i Barcelona ÄR slående.

Och för att toppa lite till. 2 timmars färd från staden finns bra skidbackar 4 månader om året, på närmare avstånd ett 50-tal golfbanor och landsbygden i Katalonien formligen sprudlar av levande byar med kultur, naturskönhet och gastronomi.

Allt fler svenskar vill njuta av vad Barcelona kan ge. Därför har en lägenhet i stadens centrum kommit upp som ett alternativ till radhuset på Costa Blanca och Costa del Sol kusterna.

Jag tror att det är nu det är tid att köpa i Barcelona. Priserna har stabiliserats och kommer troligen att gå upp tack vare att staden börjar bli så attraktiv bland oss européer. Jag tror också att en investering i Barcelona – oavsett område och kvarter – alltid är en bra investering. Barcelona är den mäklarmarknad som minst drabbats av finanskrisen, det har alltid funnits intresse att köpa här, även bland spanjorerna själva.

Men att köpa lägenhet i Barcelona kan vara en annan femma än att köpa i ett område som domineras av skandinaviska mäklare och säljare. Här är man ute på den lokala marknaden med få skandinaviska operatörer och man konkurrerar direkt med Barcelona-bon som letar efter ett nytt boende i sin hemstad.

Med tanke på alla aspekter är det att rekommendera att man hittar professionell och lokal hjälp för att hitta en lägenhet och för att ta sig igenom köpprocessen. Den kan vara mer invecklad än man tror och framförallt är det många detaljer som man måste tänka på. Det mesta i ett köp är köparens huvudvärk, som att t.ex. besikta lägenheten, kontrollera alla detaljer med bostaden och hela huset, hitta notarie och se till att allt registreras korrekt, etc.

Man bör också vara säker på vart i Barcelona man vill köpa. Det finns gedigna skillnader mellan kvarter och områden, både vad beträffar atmosfär, kommers utbud, typ av hus och mix av fastboende. Vissa delar är mycket präglad av turism, andra delar har ett brokigt inslag av inflyttade från hela världens hörn. Många kvarter kan vara vackra men har så höga priser att man inte når den nivån med sin budget. Andra kvarter kan lida av ”dåligt rykte” och därför ha låga priser men står inför en stor projektering från myndigheternas sida att förbättra servicen i området.

En lokal expert kan informera om hur områdena är och vad som finns där, men jag skulle dessutom rekommendera köparen att besöka staden ett par gånger, besöka alla områdena och känna sig för vad som skulle passa en bäst.

De olika områdena har stora prisskillnader. I hjärtat av Barcelona – Eixample-kvarteren ligger prisklassen på 4.500 EUR / m2. Husen är elegantare (ofta modernistutsmyckade) och har ofta portvakt. I Poble Sec och Sant Antoni kan man få en lägenhet för 3.000 EUR / m2 eller lägre. Där är husen mindre, enklare, en del med renoveringsbehov. Man kan t.om. hitta lägenheter för 2.000-2.500 EUR / m2 i Poble Nou lite utanför centrum. Ju längre upp i huset desto dyrare blir också lägenheten och finns det privat terrass ökar priset säkert 500-1.000 EUR / m2 bara för terrassen.

Ett köp går väldigt snabbt till i Barcelona, helt enkelt för att det finns få bra objekt och många intressenter. Det behöver inte betyda att priserna skjuter i höjden, tack vare landets allmänna kris har priserna kommit ner på vettiga nivåer (sänkning 30-40%), men intresset för lägenhet i Barcelona är stort och till staden kommer man från alla världens hörn för att hitta en semesterbostad. Därför bör man snabba fatta beslut när man en gång sett en lägenhet man vill ha, det kan handla om dagar för att slå till.

Budgivning uppåt existerar inte i Spanien. Det officiella försäljningspriset är det som säljaren önskar att få, men det finns alltid en prutmarginal, även om mäklaren säger nej. I vissa fall, när lägenheten är riktigt bra, säljs den för det priset som står i annonsen, men oftast kommer man överens om ett pris cirka 10.000-20.000 EUR lägre.

Hursomhelst, återigen, kan en lokal expert göra förhandlingen mycket lättare genom att grundligt ta reda på säljaren situation och orsaken till försäljning, etc., för att ha en klart bättre position i en prutningsprocess.

 

 

 

 

 

 

Några snabba tips:

  • Ta hjälp av en kunnig på plats. Du sparar dig från mycket huvudbry, resor, pengar och framförallt tar du bort risken att bli lurad eller hamna i komplicerad språkförbistring.
  • Lär känna staden innan du bestämmer dig för vart du vill leta. Barcelona är en stort och mångfaldig stad, områdena olika.
  • Du köper inte bara lägenheten, du köper också en del av själva fastigheten, vilket innebär att du måste betala din del av dess framtida reparationer, därför är det viktigt att ta reda på allt om hela fastigheten, inte bara lägenheten.
  • När du ser priset på en lägenhet, lägg alltid till 12% på priset (skatt 10% och köpprocess-kostnader).
  • Tänk efter vem som ska stå som ägare. Varje gång man vill föra över en lägenhet i en sons, frus eller barnbarns namn får man betala 10% skatt igen.

 

Pia Hankö, Avenida Barcelona Consulting (avenida-consulting.com, pia@avenidabarcelona.com)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s