Den annorlunda tapasrundan i Barcelona

När de flesta åker till Spanien vet vi att när det handlar om gastronomiska upplevelser, ska man äta tapas.

Men vad är egentligen tapas och hur ska man hitta de bästa tapasställena?

I en turist-attraktiv stad som Barcelona finns det mänger av turistfällor. Den absolut största är souveniraffären. På den kända gatan Las Ramblas finns det hundratals utav dem. En annan typ av turistfälla är tapasrestaurangen. Överallt står skyltar utanför restaurangdörrarna som säger ”Tapas” och rabblar upp rätter i långa rader. Men är dessa ställen de bästa?

I de flesta guideböckerna finns det sida upp och sida ner om tapasbarer i Barcelona. Men inte alltid hittar man de autentiska och bästa ställena, tyvärr så brukar många guider hänvisa till dessa ”turistfällor”, som långt ifrån kan erbjuda de bästa tapasrätterna. Denna artikel är ett försök att visa dig den annorlunda TAPASRUNDAN i Barcelona.

Många bra tapasställen är inte de mest inbjudande. En del är som ett ”hål i väggen”, smutsigt golv fyllt med slängda pappersservetter, rökigt och stökigt, öppet kök som troligen inte enligt skandinaviska ögon skulle gå igenom en svensk hälsovårdskontroll.

Dessa tapasställen är dem som har de absolut bästa tapas och den absolut mest autentiska miljön. Oftast är det tidigare ”bodegas”, dit man förut gick för att köpa sin flaska vin. Man tog ett par provglas och fick lite tapas för att inte dricka vinglaset på fastande mage.

Tapasrätten är inte en särskild rätt utan snarare ett sätt att äta en maträtt på. Tapas-tallriken ändras också beroende på var du äter den. Till exempel så är den baskiska tapasrätten serverad på en brödbit och med en tandpetare. Rätterna står vackert uppradade på bardisken och du går själv och plockar. När det är dags att betala räknar kyparen antalet tandpetare. Jag kan varmt rekommendera Bilbao Barria på Katedralsplatsen.

I Barcelona har man i alla tider samlats på ett enkelt ställe för att ta en drink tillsammans och fylla magen med tilltugg. Den katalanska tapasrätten kan man säga är ett smakprov på en rätt. Det kan vara allt från finskuren skinka eller ostkuber till avancerat tillagade rätter, sallader och kombinationer. En klassiker är den enkla ”patatas bravas”, vars absolut bästa ställe är Bar Tomas i övre delen av stan, Calle Major de Sarria. De friterade potatiskuberna är övertäckta med 2 såser: allioli och en typisk stark bravas-sås.

El Xampanyet är ett typiskt ”hål i väggen” på samma gata som Picasso-museet (Calle Montcada i Born-kvarteren). Tapasrestaurangen har blivit så känd att den idag dagligen är fylld med turister, men på något sätt lyckas de hålla samma stil som alltid och därför aldrig förvandlats till turistfälla.

Ett ”hål i väggen” som fortfarande ser ut som ett sådant är Cova Fumada precis intill Marknaden i Barceloneta. Utanför finns inte flådig neonskylt eller indikation att här ligger en restaurang och när man har öppet imponerar stöket, de gamla kylskåpen av trä bakom disken och den frenetiskt arbetande familjen (mor, dotter, systerson) i köket. Men de små tapasrätterna är utsökta och stämningen oförglömlig! Är det fullt runt långborden ställer man sit utanför på gatan och tar en öl i väntan på en ledig stol.

Mellan Katedralsplatsen och Plaza Catalunya ligger Cala del Vermut (eg. tre ställen på samma gata: Calle Ripoll och Calle Magdalena – samma gata som byter namn). Dessa ställen är där man samlas efter jobbet, speciellt fredagseftermiddagar och tar en vermut och ett par ”tapitas”.

En klassiker som är belägen nära Paseo de Gracia (Rambla Catalunya 100) är La Bodegueta, som har autentisk miljö och mycket god service.

I övre delen av Barcelona finns flera bra tapas-ställen, ställen dit turisterna normalt inte sätter sin fot. Jag kan nämna Casa Pepe på Calle Balmes 377 och Montesquieu på Calle Mandri 56. Här har övre medelklassen i Barcelona alltid samlats för att dela på några utsökta tapasrätter.

Slutligen kan jag nämna baren Quimet & Quimet, som ligger i pittoreska och oturistiska Poble Sec. Denna delen av stan, precis utanför Gamla Stan och i foten av Montjuic-berget, är som en liten ö mitt i stan, en ”ingenmansland” som är totalt outforskat av turisterna.

Text & foto: Pia Hankö

20120107-143501.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s