Dagliga utflyktsmål från Barcelona

Om du har några extra dagar i Barcelona och är lite trött på stadspuls och vill upptäcka något annat, så ligger ett fantastiskt land precis utanför: Katalonien.

 

Transportförbindelserna är mycket bra och du kan på mindre än en timme från centrum med buss eller tåg ta dig till flera intressanta orter och få uppleva Kataloniens natur, gastronomi och historia.

 

Det är svårt att på en liten yta kunna beskriva ett sånt rikt landskap som Katalonien, så ta detta som endast ett litet smakprov:

 

Montserrat – historia och natur

Med en pendeltågslinje som går direkt från Barcelona centrum tar du dig till byn Monistrol de Montserrat och därifrån med ”Cremallera-tåg”, som klättrar sig upp för fantastiska bergsformationer till Montserrat Klostret, ett inte bara religöst men också kulturellt och naturellt utflyktsmål. Klostret har mycket historia bakom sig och det finns guidade turer runt området. Klostret har också en mycket känd gosskör som håller konserter med jämna mellanrum.

Montserrat-berget är otroligt fascinerande, ser ut som om någon stått och medvetet format till de spektakulära bergstopparna, som mer ser ut som spiror eller fingrar än bergstoppar.

Sitges  och Garraf – pittoreskt och jetset

50 min tågresa söder om Barcelona ligger Sitges, känd för sin filmfestival och för en fantastisk karneval i februari. Här finns allt: stränder, pittoreska gränder, shopping, uteliv och jetset. Vill du sova över finns det också gott om logi-alternativ.

Vill du hoppa av tåget lite innan Sitges, kommer du till Garraf, en liten oansenlig by men som har den mest fantastiska, personliga stranden, som varit plats för flera filminspelningar. Du äter också fantastiskt gott på de två restaurangerna med utsikt över strandens småhus och Medelhavet. En sommarkväll på restaurangterrassen, då du får bli vittne till fullmånen som stiger upp ur havet, lovar jag dig är oförglömlig.

 

Masnou och Vilassar de Mar – stränder utanför stan

Norr om stan ligger det stora stränder, dit inga utländska turister hittar. Dit tar du dig om du är Barcelona-bo och vill fly stadsvimlet. 30 min med tåg och du hittar ett pärlband av små byar med stora och härliga stränder, t.ex. Masnou, Ocata, Vilassar de Mar. Byarna i sig kanske inte är så pittoreska som Sitges, men du har allt du behöver och små smultronställen, som fiskarklubben i Vilassar de Mar och strandrestaurangen där, är unik.

 

Tossa de Mar – ett försmak på Costa Brava

Costa Brava är området som startar cirka 50 km norr om Barcelona och sträcker sig upp till franska gränsen. Kustremsan har höga bergspass, täckta av granskog, som brutalt stupar ner i havet. Tossa de Mar är en otroligt vacker och mysig by, där du har turistliv på ett lugnt och stillsamt sätt. Hit tar du dig lättast med buss och det är värt att stanna en dag eller två och njuta av god mat och fina stränder. Byn ”old town” är en fascinerande husgrupp av stenhus som tycks smälta in i halvön utanför cetnrum. Utsikten från högsta toppen, där en staty av Ava Gardner blickar över staden (tydligen hade filmstjärnan till tillflyktsort i Tossa de Mar) är enastående. Från den lilla stranden kan du ta en båt som kör längsmed kusten både norrut och söderut och stannar till i små strand-viadukter (på katalanska ”cala”).

 

Valle de Nuria – Pyreneerna

En förkänsla av de pyreneiska ståtligheterna, kan du få om du tar tåget till Ripoll och sedan ”Cremallera-tåget” till Valle de Nuria. En skidort på vintern men ett populärt utflyktsmål på sommaren för att fly den värsta värmen i juli och augusti. När det är 40 grader i Barcelona kan temperaturen gå ner till 16 i Valle de Nuria. Här kan du känna dig som Heidi och vandra längsmed de mjuka bergsängarna bland betande kossor och getter. Du kan också äta den godaste lunchen där du själv steker köttbitarna på stenhällar och njuter av ett gott vin.

 

För mer information, kontakta Avenida i Barcelona, Pia Hankö.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s