Mina smultronställen i Barcelona…

Alltid när jag ser turisterna vandra omkring i denna underbara stad blir jag så avundsjuk. De sitter på ett gatukafé och tar en öl, de ligger och slöar på stranden eller de besöker Picasso museets senaste utställning. De har tid att stå och lyssna på en duktig gatumusiker och även smaka på alla speciella tapas inne på krogen bakom mitt kontor.

Själv springer jag hektiskt mellan bankärenden och möten, tipsar mina egna gäster om vart de ska gå och hjälper andra svenskar att hitta i Barcelona.  Och jag blir så avundsjuk, jag hinner ju inte göra det de gör: njuta av staden och allt den erbjuder.

 

Därför är denna artikel ett litet erkännande av vad JAG skulle göra om jag vore turist för en dag eller två i min egen hemstad, Barcelona. Jag vill dela med mig av mina egna speciella smultronställen och aktiviteter, som kanske inte syns så där som förstahandsval, när man besöker Barcelona för några dagar.

tur

 

Lugna skrymslen och ställen som har något

 

Det är tröttsamt att gå på sevärdheter. Många turister, köer, man frågar sig om det var värt det, om sevärdheten var så fantastisk! Jovisst, var den det, men det är skönt att kunna hitta något lugnt och stilla efteråt, långt ifrån turistfällor och andra turister. Här kommer lite tips:

 

 1. Apelsinlunden bakom Katedralen i Gamla Stan – en underbar liten bakgård där Museet Frederic Mares (MFM) håller hus, mitt ibland historiska byggnader och den medeltida muren. Här finns ett litet café som är öppet under sommarmånaderna och här hittar nu en förundrande stillhet i det hektiska gatulivet samtidigt som de historiska väggarna talar till dig.
 2. Unna dig en taxi upp till Mirablau (C/ Manuel Arnús, 2) en sen eftermiddag eller kväll, kanske ett par drinkar före middagen. I den här baren har du Barcelona under dina fötter, en fantastisk utsikt och du inser hur stor staden är. Kommer du efter middagen kan du stanna och ta drinkar till långt in på natten och diskotek öppnar på bottenvåningen.
 3. Poble Nou:s kyrkogård (Carrer Taulat, 2) – är fantastisk vacker och kan genom sina ståtliga gravstenar och statyer berätta historia bättre än en historiebok. Kyrkogården är viktig i flera noveller om Barcelona, bland annat ”Vindens skugga” av Carloz Ruiz Zafon, som jag absolut kan rekommendera.

 

 

Matställen du kanske inte hittar i guideboken

 

Barcelona är full av otroligt bra restauranger. För några år sedan försökte jag göra en slags guidebok om gastronomin i denna stad, men gav upp. Det händer helt enkelt för mycket och det som var aktuellt igår finns inte kvar idag. Men det finns väldigt många turistfällor som lurar med fina, vita dukar, servitörer med långa förkläden och kö för att ta sig in. Jag rekommenderar inte dessa restauranger, jag rekommenderar dem som jag vet att mina katalanska vänner går till.

 

 1. Tapasbaren som funnits i alla tider i Barceloneta, på Calle Baluard 56, i hörnet av Marknadstorget. Här är kylskåpsdörrarna bakom disken fortfarande i trä. Ber du om ett glas vin fylls det upp från en stor tunna som hänger på väggen. Hela familjen jobbar, mannen i baren, frugan i köket, varifrån det osar och man undrar hur de får plats att serva 100 gäster till varje lunch. Du sitter vid långbord och delar platsen med andra gäster.  Det är bökigt och stökigt och under sommaren svettigt, då det förstås inte finns AC. MEN: underbart goda tapas, stekt bläckfisk och padron-peppar är inte att leka med. Otroligt härlig stämning och du får de autentiska tapasrätterna utan någon som helst ”turist-prägel”. Det ska sägas att om du är lite känslig för inte alltid så rena kök, är det bättre att gå efter guideboken.
 2. Långt upp i staden i Sarria-området äter du de bästa ”patatas bravas”, Kataloniens nationalrätt i tapasvägen. Baren heter Bar Tomas (C/ Major de Sarrià, 49) och är enkel och oansenlig, möblemanget från 60-talet och akustiken förfärlig. Men dessa potatisbitar överströdda med den mest utsökta, klassiska och starka såsen gör det hela till en upplevelse.
 3. Els Pescadors i Poble Nou (Plaza Prim 1). Den ligger på ett, litet oansenligt torg längst ner på Rambla Poblue Nou, mellan ganska fula bostadshus och gamla nedlagda fabriker. Men torget är jättegulligt och restauranger har många gamla anor och är känd i den katalanska gastronomin. Här äter du en av de bästa fiskrätterna som finns i stan. Sedan har du endast 5 min ner till stranden och kan ta dig en välbehövlig matsmältning-promenad längsmed havet tillbaka in till centrum.
 4. De gömda restaurangerna: det finns flera restauranger som har utseendet som en helt annan business, t.ex. ett tvätteri, en affär eller ett galleri. Detta är ett mode som sprider sig i Europa och i Barcelona är alltfler gömda restauranger aktiva bakom dolda fasader. Hur man hittar dem? Ja, det är inte lätt. Fråga mig om du kommer ner till Barcelona…

 

 

 

 

Aktiviteter du kanske inte tänkte på

 

Jag går förstås inte och ser på sevärdheterna, dels för att jag sett dem och dels för att jag efter att ha jobbat 24 timmar om dagen med turister, kanske ni förstår att jag flyr från dessa typer av folkmassor:

 

 1. På Calle Roger de Flor, 10, alldeles ovanför Parc Ciutatella ligger affären Inercia, där du kan du hyra rullskridskor till ett mycket gynnsamt pris. Ta dig sedan ner till Port Olimpic och rulla dig fram längsmed strandpromenaden som är 3 km lång.  Barcelonas kustremsa från Barceloneta och bort till Forum och Diagonal Mar har flera stränder och nästan längst bort – på sista stranden som heter Mar Bella – ligger en restaurang ute på en pir – La Oca Mar. När du kommer in får du känslan av att du är på en båt, tack vare inredningen och att du har vatten om båda sidorna om restaurangen. Här kan du äta gott och njuta av Medelhavet, långt från stökiga stadsmiljön.
 2. Hyr en cykel och ta dig runt i Collserola-parken, som ligger bakom Tibidabo-berget längst upp i Barcelona. Mer info här: http://www.parcnaturalcollserola.cat/en. Du kan få en otrolig upplevelse av natur och grönska, jättenära stan. Här finns många bra ”masias” (värdshus) som bjuder på klassisk katalansk husmanskost. För cykeluthyrning, fråga mig.
 3. Hyr en segelbåt och ta dig en tur ut på Medelhavet och se Barcelonas siluett från en annan synvinkel. Kaptenen kan styra mot en annan hamn där du får dig en trevlig lunch, eller om vädret tillåter styra mot havs och stanna för ett förfriskande bad och catering ombord. En annorlunda lunch i det glimrande medelhavet och en strålande utsikt mot Barcelona stad. Är ni 10 stycken behöver inte denna turen bli särskilt dyr.
 4. Gå upp tidigt på söndagsmorgonen och ta dig till Katedralsplatsen. Där samlas katalaner till Sardana-dans, katalanska folkdansen som verkar vara ingenting men jag lovar dig att det är en bra fitness-aktivitet för att smälta lördagskvällens middag. En härlig och autentisk atmosfär där du får motion, kultur och samkväm med ortsborna i ett enda paket – genom att dansa!

 

 

Jag kan fortsätta att skriva i evigheter, men naturligtvis har jag fått ett begränsat utrymme. I vilket fall som helst: Vill du hyra en personlig guide och kosta på dig en totalt privat guidning i Barcelona och dess omnejder utefter dina önskemål och behov, hör av dig. Välkommen till Barcelona!

 

Pia Hankö

Avenida i Barcelona

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s