Gràcia kvarteren

Dessa kvarter är en av 10 distrikt i Barcelona. Ursprungligen var det en egen by – Vila de Gràcia – och härleder officiellt från 1628. Den byggdes ihop med Barcelona under den stora exploateringen av Eixample-kvarteren och blev officiellt en del av den stora staden 1897. Eixample (katalanska för ”utvidgning”) var den stora planen som sattes igång för att alla som ville bo i Barcelona skulle få plats. Innanför murarna (d.v.s. idag Gamla Stan) slet staden med en kraftig överbefolkning. Landsbygd med åkrar blev under endast ett 30-tal år det som idag är så symboliskt för Barcelona, gallermönstret av gator med sina 8-kantiga gatuhörn. Landsvägen mellan Barcelona och Gràcia blev den vackra esplanaden Paseo de Gracia, som idag är den mest exklusiva shoppinggatan och där man kan njuta av de mest spektakulära modernisthusen, bland annat av arkitekten Antoni Gaudi.

 

240px-Barcelona_districte_VI.svg

 

Befolkningen i Gràcia var inte särskilt glada över att bli integrerade i den stora staden och det satte så starka spår att de som senare fötts och växt upp i Gràcia fortfarande känner att de inte riktigt hör hemma i samma stad. Man säger fortfarande när man skall ner till centrum: ”Jag åker in till Barcelona”.

Själva Gràcia distriktet består av flera delar: Vallcarca, El Coll, La Salut, Vila de Gràcia och Camp d’en Grassot i Gràcia Nova. Den delen som vi tror intresserar besökare mest och där vi har våra lägenheter är alltså i Vila de Gràcia.

Vila de Gràcia ger en bykänsla, som om man kommit utanför de modernistiska byggnaderna och storstadspulsen på Paseo de Gracia. Här är över 50% av gatorna gågator. Det finns mängder av torg och hela stämningen i Gràcia är bohemiskt och stillsamt. Vila de Gràcia har bibehållt sin bykänsla, trots att de sedan 100 år tillbaka är en stadsdel av Barcelona. Det är som att komma in i en annan ort.

Det som gjort Gràcia känt är den fantastiska sommarfesten de har i augusti (15-21/8). En del av festen handlar om att delta i en tävling om bästa dekorerade gata. Dekorationerna är professionella och imponerande och värda att besöka. Det härliga är också atmosfären under denna vecka, då grannarna flyttar ut bord och stolar och äter middagar och firar tillsammans mitt ute på gatorna.

 

Cartell de gracia BAIXA RES.preview

 

Llibertat 2013 (18).previewVerdi 2013 (16).preview

 Pl. Rovira 2013 (13).previewfoto gracia

 

 

 

 

 

1117756628_ff199aa84c_o_park_gell_2Unknown

Intressanta platser i Gràcia:

Parc Güell

Plaça de la Vila de Gràcia
Plaça del Diamant
Plaça del Sol
Església de Nostra Senyora del Coll de Ball

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s