Om stölder i Barcelona

  • Ni har säkert hört om hur ”farligt” det är i Barcelona, att det finns många väskryckare. Och tyvärr är det sant.
  • Men situationen överdrivs och det finns lätta åtgärder att undvika att bli rånad.

consells_evitar_carrer2

Under 2015 har faktiskt antal stölder minskat och det som är viktigt att poängtera är att det ingår mycket lite fysisk våld i råntillfället. Oftast är en vimsig turist, som är mer upptagen av att se på en sevärdhet än att bevaka sin väska, den mest drabbade. Enligt Polisens statistik är var 5:e drabbad en turist. Därför samlas de listiga ficktjuvarna vid sevärdheter som Picassomuseet, Sagrada Familia, Casa Batllo, La Pedrera, Olimpiastadion, Las Ramblas, etc, etc.

Jag har bott i Barcelona i snart 19 år och blivit rånad en gång. Jag har burit med mig stora summor pengar och gått på den mest trånga gator i Gamla Stan och aldrig blivit påhoppad. Ficktjuvarna ser på dig att du är från stan, de har inget intresse av att hoppa på en som vet hur hon ska anmäla, som kan leta upp dem och som kan sätta dem i trubbel. En turist är ett attraktivt bete för dem, för om turisten förlorar 300 Eur är det många som antingen inte vet att de borde polisanmäla eller inte orkar förlora dyrbar tid på semestern att göra det. För ficktjuven är det perfekt.

På grund av dessa utgångspunkter är det därför viktigt som turist att göra vad man kan för att undvika att bli rånad, med andra ord ta bort attraktionen för en ficktjuv. Här ger jag dig lite tips:

  • Undvik att ha allt på ett och samma ställe (pengar, idhandlingar, kreditkort).
  • Lämna inte din väska utan uppsikt (jag har den alltid i knäet när jag sitter på ett cafe, du vänjer dig 😉 )
  • Använd väskor som du kan stänga, rekommenderar inte öppna väskor.
  • Om du använder ryggsäck behöver du inte ha dig på magen, men jag brukar hänga den över bara en axel och hålla armen runt om den (också en sak du vänjer dig vid att göra). 
  • Stoppa adrig mobil eller plånbok i bakfickan på dina byxor.

Kanske låter detta jobbigt och trist. Varför ska man behöva tänka på detta och inte kunna gå fritt och ledigt i Barcelona utan att bekymra sig? Tja, Barcelona är som alla andra storstäder, hit kommer alla möjliga typer av människor och tyvärr finns det dem som tycker det är ok att stjäla av andra. Så har det varit i alla tider. Mitt tips är att ta ovanstående rekommendationer som en naturlighet och sedan kan du lugnt njuta av din vistelse i Barcelona. Det som är verkligen trist är att låta bli att komma till denna fantastiska stad på grund av rykten om att stöldrisken är stor.

Har du någon upplevelse, negativ eller positiv, om detta i Barcelona, snälla gör ett inlägg eller skriv till mig.

Välkomna till Barcelona

🙂 Pia Hankö (pia@avenidabarcelona.com)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s