Budget Barcelona

nr2_barcelona_top

 Barcelona – mer inbjudande resmål får man leta efter.
 Nyligen blev denna populära stad utnämnd till Spaniens dyraste. Men det finns fortfarande möjlighet att hitta billiga varor och prisvärda attraktioner.
Ta på dig ett par bekväma skor och upptäck Barcelonas härliga gatuatmosfär – nästan helt gratis.

Den klassiska turistguiden om Barcelona är för folk som vill spendera pengar och det är inte särskilt svårt. Introduceringen av euron har dragit upp priserna 20%, men det finns faktiskt möjligheter att upptäcka denna fantastiska stad utan att det ska behöva bli en dyr semester.nr2_barcelona_6

Kulturella Barcelona behöver faktiskt inte kosta någonting. De mest fascinerande miljöerna och utbudet finns på stadens gator, där det bjuds på musik, spektakel och konst. Levande stayer med de mest otroliga fantasiinspirationerna på Las Ramblas. Gatumusiker i varje hörn (speciellt runt Katedralen) som kan bjuda på högkvalitativa konserter helt gratis. Eller varför inte ett besök i spännande La Boquerí
a, saluhallen dit lyxkrogarnas kockar går och handplockar sina skaldjur, köttbitar och grönsaker.

Det finns också flera intressanta museer som har gratis inträde, bland dem nya ”Caixa Forum” vid Plaza España och själva Katedralen i de Gotiska kvarteren. Parc Güell, där man i naturlig miljö kan beskåda arkitekten Gaudi’s fantastiska formationer, är också en gratis njutning.
Vad beträffar shopping bör du först av allt undvika alla ”turistfällor” som ligger på Las Ramblas och Paseo de Grácia. Sök dig istället till de små gatorna i Gamla Stan, där du finner annorlunda design- och inredningsaffärer som till exempel ”Dom” (Calle Avinyó 7) och ”Kopp” (Calle Avinyó 37) med mängder av roliga och annorlunda inredningsartiklar från 2-3 €.

nr2_barcelona_2Trots sitt rykte att vara dyr har Barcelona en del varor som i jämförelse med den svenska marknaden alltid varit billiga, till exempel skor och musik. Det sägs att om man letar efter en speciell cd-skiva och inte hittar den på Barcelonas musikgata, Calle Tallers (Raval-kvarteren), så hittar man den troligen inte alls. Priserna ligger mellan 11 och 18 €.

Skofantaster hittar också sitt paradis i Barcelona och kan gå runt i timtal och njuta av mängder av skor i alla prisklasser. Skofynd kan göras på Portal d’Angel eller Calle Pelayo, som har flera ekonomiska skoaffärer samlade.
Om du är ute efter e upplevelse och tycker om att pruta, ja, då får du inte gå miste om den enorma Encante marknaden i utkanten av centrum. På ett par tusen kvadratmeter packar hundratals försäljare av minst sagt brokig bakgrund ihop sig för att sälja allt! Möbler, böcker, kläder, elektroniska varor, dekoration, smink, leksaker, verktyg, antikviteter, etc i en obeskrivlig oordning av nytt och gammalt.

Man bör ta god tid på sig och tycka om att trängas, för marknaden är välbesökt av alla typer av människor, från fattig zigenarfamilj till rik överklass, från familjefadern som letar
efter billiga presenter till den medvetne konstnären som hittar lustigt material till sin konst.nr2_barcelona_4

Ingenting verkar omöjligt att sälja och en spatsertur runt försäljningsstånden ger dig ett fantastiskt sceneri: De 10 kvinnorna som letar febrilt i en 1 meter hög bunke med begagnade blixtlås, en annan kvinna som försöker pruta på ett par sportstrumpor för 1€ med orden: ”De är smutsiga, du får en halv euro för dem”. Eller den ”intime” försäljaren som undanskymt öppnar sin väska under armen med de viskande orden: ”Bilig kamera, helt ny kamera, du köpa”. (Jag rekommenderar dig inte att köpa från honom).

Trots att second hand-traditionen i Barcelona inte är stor, så finns det en speciell gata som förvandlats till stadens andrahandscenter: Calle Riera Baja i Raval-kvarteren. Gatan på endast ett par hundra meter har en härligt livlig atmosfär. Mängder av olika nationaliteter och typer av personer spatserar upp- och nerför gatan med en brokig blandning av färgglada och upprustade fasader tillsammans med gamla ”risbyggen” som ger intrycket av att vilja falla ihop vilken sekund som helst.

På gatuplanet ligger secondhand-affärerna som på ett pärlband: ”Recicle” på nummer 13, ”Lailo” på nummer 20 och ”La lluna de 2:a Ma” på nummer 18, är bara några klädaffärer med mycket utstuderat 60- och 70-talsmode. Här finns också ”Can Comic” för serietidningsfantaster, ”Edison’s” musikaffär och flera skoaffärer.

Inte långt därifrån, intill Ronda Sant Antoni, ligger ”Cash Converter” (Calle Floridablanca 45), en australiensisk affäridé med möjligheter att second hand fynda för en liten peng. Här finns elektronisk utru
stning såsom datorer, radio- och TV-apparater för 50-100 €. Här kan du också hitta begagnad skidutrustning, spanska gitarrer och begagnade cd-skivor och videofilmer.

En annan samlingsgata är Calle Boquería i Gotiska kvareteren som blivit hemmet för alla typer av smyckes- och klockaffärer. Här hittar du kult och billigt ”krimskrams”, men säkerligen också en del prisvärt. Om inte annat är det en rolig gata att ”fönr2_barcelona_1nstershoppa” på.

Slutligen bör man förstås inte lämna Spanien utan att få med sig lite av dess mycket goda och billiga vin. Exklusiva vinbutiker finns på många ställen, men de mer intressanta ställena att köpa viner, och samtidigt ta sig några tapas på typiskt katalanskt sätt, är att besöka de klassiska bodegorna i Barcelona. Här kan man för 1 Euro få smaka på ett förstklassigt vin och sedan köpa med sig en flaska för 3-4 Euros.
Vi rekommenderar varmt den kända ”Xampanyet” på Calle Montcada i Born-kvarteren, där stämningen alltid är på topp i en mycket enkel miljö. En mindre turistkänd bodega är ”Quimet & Quimet” (Poeta Cabanyes, 25) som ligger i Poble Sec, mellan Avda Paralelo och Montjuic-berget. Det är inte många turister som hittar dit och där kan du garanterat uppleva en typisk katalansk tapas-atmosfär.

Pia Hankö

Ekonomiska tips i Barcelona

Marknader
? El Encante (Glories-rondellen) – loppmarknad och goda fyndmöjligheter, second hand.
? La Boquería – saluhall med alla de mest fantastiska matvarorna, en ren teaterföreställning och gastronomiskt spektakel för skandinaviska ögon.
? El Mercado Sant Antoni (vid Ronda Sant Antoni) – en av stadens största marknader.

Second Hand affärer
? Hela Calle Riera Baja (Raval-kvarteren) – flera klädes-, musik-, sko- och serietidningsaffärer med secondhand-utbud.
? Encante-marknaden (Glories rondellen): ett myller av second hand och nytt, billigt och speciellt, en perfekt plats att prova på sin prutningskapacitet.
? Cash Converter (Calle Floridablanca 45) – elektroniska varor, begagnade cd-skivor och videos etc.

Gratis inträde till museum
? Caixa Forum, Avda. Marqués de Comillas, 6-8: Diverse konstutställningar, installerad i en modernistisk och vacker gammal fabrik.
? Centre Cultural de la Fundació ”La Caixa”, Paseo San Joan, 108: Diverse konstuställningar och presentation av katalansk kultur.
? Centre d’Art Santa Mónica, La Rambla, 7: Temporära specialutställningar, oftast mycket uppmärksammade.
? Fundació Durancamps-Casas, Avda. Diagonal, 407: Bostad och ateljé till den katalanska konstnären Rafael Durancamps-Casas, en närbild av hans liv och verk.
? Fundació Foto Colectania, Julian Romea, 6 (Gracia-kvarteren): Privat och nyligen öppnat museum, som jobbar för att bevara och visa upp fotografiska verk från andra delen av 1900-talet.
? Museu de la Catedral, Pla de la Seu, s/n: Konstverkskollektioner från 1400- till 1700-talen och speciellt av Jaume Huguet, Bertolomé Bermejo, Manuel Tramulles och Pere Serafi (katalanska konstnärer)
? Galería Olimpica, Paseo Olimpic s/n (Olympiastadion): Permanent utställning om Olympiaden i Barcelona 1992. Informationscenter och dokumentation om hela Olympiadens historia.
? Museu del Perfum, Paseo de Gracia, 39: Det ser ut som en vanlig affär, men här kan du få smakprov på kosmetika och parfymer från dåtid till nutid.

Andra ekonomiska alternativ
? Söndagspromenad i Parc Ciutadella. Speciellt under ljumma vår-, sommar och höstkvällar fylls denna park med ungdomsgrupper som spelar trummor och dansar, familjer på söndagspromenad, rullskridskoåkare och mycket, mycket annat. Vill du kosta på dig en roddbåt kan du göra det i den lilla sjön, annars är det bara helt otroligt att inandas atmosfären i denna parks alla hörn.
? Gå runt Sagrada Familia istället för att betala inträde för att gå in, är min personliga rekommendation. Att gå uppför trapporna i ett av tornen kan ta upp till 2 timmar, på grund av köer och man bör inte ha klastrofobi-skräck. Gaudís katedral kan lika väl njutas exteriört genom att ta sig ett varv runt hela kvarteret och jämföra de två olika färdiga fasaderna.
? Parc Güell – under våren en fantastisk plats att organisera en picnic. Fascinerande skapelser av arkitekten Antoni Gaudí i naturlig miljö och med härlig utsikt över Barcelona.

Ekonomiska transportmedel
? Buss och tunnelbana: Köp dig en T-10 kort, som ger 10 resor på obestämd tid. Detta kort gäller både på bussar och i tunnelbanan och kan användas av flera personer samtidigt. Priset är 5,60 €. (1 dag kostar 4,40 €, enkelbiljett i metron 1,05 €). Det finns också 3-dagarskort för 11,30 € och 5-dagarskort för 17,30 €, men med dessa korten kan man inte åka flera personer samtidigt.
? Turistbussarna TMB: TMB:s turistbussar är en bra lösning om man vill se mycket på kort tid i Barcelona. Har du bara ett par dagar på dig, ger en tur med turistbussen ett fint helhetsintryck av staden. Det finns två rutter (den röda och den blå) och en dagsbiljett kostar 14 € / vuxen och 8 € / barn (4-12 år). Under dagen kan du hoppa av och på bussen hur mycket du vill och ta den tid du själv vill vid varje attraktion. Vill du åka två hela dagar kostar det 18 € / vuxen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s