Specialaffärerna lever fortfarande kvar i Barcelona

shopartPappersslips gjord av notblad. Handgjorda maskeradmasker. Serietidningsspecialister. En hel affär bara med knappar, en annan med bara kondomer. En shoppingrunda i Barcelona kan bjuda på de mest otroliga överraskningar. Det gäller bara att kika in i de små gränderna och stanna till vid skyltfönstren.

En promenad ned från Katedralen i de Gotiska kvarteren för oss in på en av stadens antikvitetsgator, Calle Banys Nous. Mångfalden av kuriosa och vackra tyger får oss att gå in i affären ”Heritage” (nummer 19) och vi tycks kliva tillbaka ett par hundra år i tiden.

Vid en första anblick kan affären påminna om en pretentionslös loppmarknad, men varje liten detalj har ett högt antikvärde. Fantastiska tyger från 1900-talets början drar till sig kunder ända från Arab-emiraten. Små parfymflaskor från mitten av 1800-talet köps av samlare från hela världen. Hollywood-regissörer kommer inom för att hitta rekvisita till sina filmer och Jean Paul Gaultier hittar där detaljer till sin design.

I ”Arlequi Máscares” på Calle Princesa 7, säljs handgjorda masker och kasperdockor i papel maché med de mesta fascinerande kombinationerna. En kul detalj är också pappersslipsarna dekorerade med notblad eller sytrådsrullar.

Specialistaffärer finns det många av och ibland frågar man sig till och med hur dessa affärsinnehavare kan få verksamheten att gå runt. Plaza de Pi i de Gotiska kvarteren tycks ha samlat på sig många av dessa affärer. Knivaffären är granne med gardintofs-specialisten. I ett annat skyltfönster hänger galgar av alla dess sorter, medan antika vykort säljs runt hörnet. Kondomer var för ett tiotal år sedan inte lätta att hitta i detta katolska land, men idag har kondom-specialisten öppet på Plaza Sant Josep.

Serietidningsfantaster hittar sin specialist i ”Continuará Comics” (Via Layetana 29), där man kan hitta alla typer av serietidningar, både gamla och nya. Och som om notblad kunde spela, fascineras man av mångfalden musik som tycks gömma sig i arkivskåpen i musikaffären ”Beethoven” på Las Ramblas (Sant Josep).

En specialist tycks också dra åt sig en annan specialist i samma genre. Ett bra exempel på detta är Calle Boquería, som fyllts med alla möjliga sorters smyckesaffärer, från billigt ”krimskrams” till märkesklockor, från hippiesmycken till värdefulla juveler.

Pia Hankö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s