Reportage publicerat i norska dagstidningen Verdens Gang 2003: SHOPPA I BARCELONA

shopart2

Barcelona – mer inbjudande shoppingstad får man leta efter.
Ta på dig ett par bekväma skor och upptäck dessa omväxlande och udda affärer i en härlig gatuatmosfär.

Barcelona står för design, mode, inredning, musik skor. Lista kan göras lång och kommersen är på topp. 17% av stadens arbetsplatser finns i butiksbranschen och de små originella affärerna för traditionen vidare på Barcelonas gator. Introduceringen av euron har visserligen dragit upp priserna, men det går ännu att fynda.

Barcelonas turistkontor ger pris till det mest spektakulära och spännande skyltfönstret. Och så här i jultider är fönstershopping en fröjd. Det gäller bara att undvika siestatiden mellan 14.00 och 17.00, då plåtpersiennerna dras ner och gör det komplett omöjligt att ens förstå att det kan ligga en affär innanför.

Inbjudande Barcelona

Olympiaden 1992 vände ut och in på Barcelona som hittade sin nya profil; den metropolitanska, öppna och inbjudande Barcelona. Förr var stadens affärer för Barcelona-borna. Besökarna fick anpassa sig bäst de kunde och under den mest hektiska turistsäsongen höll affärerna semesterstängt. Idag uppfyller man med glädje turisternas önskemål.

Men undvik “turistfällorna” runt Las Ramblas. Vill du ha med dig en souvenir från Barcelona, gå då istället in i affären “2 Bis”, som ligger på en liten men välpromenerad gata (Calle Bisbe, 2 bis) mellan Katedralen och Plaza Sant Jaume. Där hittar du Gaudí-inspirerade kvalitetssouvenirer, till exempel en liten Parc Guell-drake i porslin för 10 €, en kopp för 7 € eller en askkopp för 12,50 €.

shopartTack vare arvet från den kände arkitekten Antoni Gaudí drar staden till sig designare och konstnärer som en magnet. Bland designaffärerna nämner vi gärna Vinçon på Paseo de Gracia, 96, en av de mest kända. Förutom ett rikt utbud av inredningsvaror organiserar man under december månad en konst-”supermarket”, med katalanska konstnärers litografier för ett par hundra euros. Och Lladró’s nyöppnade affär på Paseo de Gracia 11 inbjuder till exposition av sina världsberömda porslinsfigurer.

Personliga inredningsaffärer

Hitta också de små affärerna i gamla stan, som säljer personliga och handgjorda produkter. “Ici et Lá”, bredvid Santa Maria del Mar-kyrkan, öppnades för 7 år sedan då knappast någon vågade sig in i Born-kvarteren vid mörkrets inbrott. Men tiderna har förändrats och nu tillhör Santa Maria del Mar torget en av de mest attraktiva och populära områdena.

”Ici et Lá” har inrednings- och dekorationsdetaljer gjorda för hand av ett 30-tal artister från hela världen. Afrikanska tyger i fantastiska färger, designade inredningdetaljer såsom lampor för 180 € och askfat och koppar i fascinerande formationer för mellan 15 och 20 €.

Andra spännande affärer är ”Dom” (Calle Avinyó 7 och Paseo de Gracia 76) och ”Kopp” (Calle Avinyó 37) med mängder av roliga och annorlunda inrednings- och hushållsartiklar från 5 €.

shopart4Musikens stad

Musiken lever på Barcelonas gator, med hjälp av gatumusiker och världsartister som väljer stadens scener för sina turnéer. Utbudet av skivaffärer är därför stort. Calle Tallers (Ravalkvarteren) har under alla år varit musikgatan och det sägs att om man letar efter en speciell skiva och inte hittar den där, hittar man den troligen inte alls. Priserna på cd-skivor ligger mellan 11 och 18 €. Besök ”Discos Revolver” och ”Discos Castelló”. Jättevaruhuset ”Fnac” på Plaza Cataluña har också mycket musik till gynnsamma priser.

Skofantaster hittar sitt paradis i Barcelona och kan gå runt i timtal och njuta av mängder av skor i alla prisklasser. Från exklusiva skor hos ”Le Shoe” (Calle Tenor Viñas 6, ovanför Avda. Diagonal) där skor och väskor är rena konstverk, till sportiga skor på ”Two much Strong” (Calle Avinyó 20) eller platåskor på Orange Shoe (Calle Boters) i Gotiska kvarteren. På Portal d’Angel eller Calle Pelayo har flera mer ekonomiska skoaffärer samlats som på ett långt pärlband.

Spanska modelejon

De världskända modenamnen, såsom Maximo Dutti, Chanel, Christian Dior, etc. har sina affärer på Paseo de Gracia och Avenida Diagonal. Shoppa i Barcelona är också ett perfekt tillfälle att lära känna de spanska modelejonen Adolfo Dominguez, Antonio Miró, Gonzalo Comella med flera. Missa inte heller tillfället att besöka ”Replay” på Paseo de Gracia, 60, om inte för att köpa nya jeans så iallafall för att fascineras av deras fantastiska inredning.

shopart3Ungdomsklädesaffärerna ligger på Calle Portaferrissa och närliggande smågator. Gå också in på ”Como agua de mayo” (Calle Argenteria 43) och ”Kwaleon” (Calle Manresa, 8) i Born-kvarteren. Båda affärerna har ett friskt och kul utbud, och säkerligen kläder som du inte kan hitta i Norge.

Även ”Zara”, Spaniens svar på H&M, har kläder till gynnsamma priser, till exempel tröjor och manchesterkjolar för 29 € eller byxor för 50 €. Du hittar Zara bland annat på Gran Via och Portal d’Angel.

Myller på Glories-marknaden

Tycker du om second hand och vill fynda? Ja, då är tveklöst den enorma marknaden i Glories-rondellen ett måste (Gran Via ut ur staden mot Mataró). Överhuvudtaget är detta myller av möbler, böcker, kläder, elektroniska varor, dekoration etc, en fantastisk upplevelse.

Intill Ronda Sant Antoni, bortanför Universitetsplatsen, ligger ”Cash Converter” (Calle Floridablanca 45), en australiensisk affäridé med möjligheter att second hand fynda för en liten peng. Spansk musik och videofilmer för 1-3 € eller en spansk gitarr för 40 €. Och har du inte med dig utrustningen för skidåkning i Pyrenéerna hittar du pjäxor för 3 € och skidor för 70 €.

Med i bagaget, speciellt inför julen, bör du dessutom ha lite god mat och dryck. Bodega-affärerna är många men vi rekommenderar ”Viniceta” (Calle Agullers 7) alldeles nedanför Santa Maria del Mar-kyrkan), som har ett rikt sortiment av katalanska och spanska viner för endast några euros.

fotojul2Bredvid samma kyrka hittar du sedan charkuteri-affären “La Butifarra”, där du kan köpa med dig spanska skinkan “Pata Negra”. Och är du ute efter julgodis, besök Barcelona äldsta chokladaffär Planelles Planelles Donat, Portal d’Angel 7 och 25, som gjort god “turrón” sedan 1870.

Efter denna omfattande shoppingrunda i Barcelona vore det nog ingen dum idé att gå inom varuhuset ”El Corte Inglés” på Plaza Cataluña för att köpa sig en extra resväska.

Pia Hankö

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s