Picasso i Barcelona

picasso1“Det var där allt började…Det var där jag förstod hur långt jag kunde komma”.

”Där” för Picasso var staden som såg honom växa upp, det var där han började måla och det var där han lärde sig att leva: Barcelona.

100 år efter att konstnären flyttade tillbaka till Paris, hedrade staden Barcelona Picasso med ett komplett program som har hållt på under detta år 2006, innehållande musee-aktiviteter och kulturella arrangemang. Och ännu finns det aktiviteter att besöka.

Barcelona Turistbyrå organiserade en vandringstur i Gamla Stan i Barcelona, där man passerade och besökte strategiska delar av staden, som haft någonting att göra med Pablo Picasso. Vandringen avslutades förstås med ett besök i Picasso-muséet i Born, på Calle Montcada. Om du vill kan du även idag göra den här turen på egen hand. Du kan också köpa en guidad tur som Barcelona Turistbyrå fortfarande arrangerar. Köp biljetter här.

picasso3picasso2

 

 

Här vid sidan om ser du en karta som tar dig runt Gamla Stan (om du klickar pa kartan får du upp en större variant). Vandringen tar dig förbi fö
ljande punkter:

Start: Plaza Catalunya
1. Restaurante Quatre Gats – härligt bevarad miljö, platsen där Picasso delade sina livsåsikter med de katalanska modernist-artisterna.
2. Väggdekoration på Plaza de la Catedral – gjord av Picasso och som dekorerar den officiella Arkitekt-skolan i Barcelona
3. Sala Parés – där Picasso hade en av sina första utställningar.
4. Escudellers Blanc – där Picasso delade studio med Santiago Cardona.
5. Carrer Avinyó – Gatan som gav namnet på den kända tavlan “Las señoritas de Aviñón” (damerna från Aviñón).
6. Carrer de la Plata – nummer 4, där en mycket ung Picasso öppnade sin första verkstad.
7. Porxos d’en Xifré – familjen Ruiz Picassos första bostad.
8. Llotja de Mar – tidigare plats för artistskolan, där Picasso var inskriven och där hans far arbetade.
9. La Ribera – Picassos hemkvarter
10. Museo Picasso – på Calle Montcada
picasso1Slutligen, om du vill göra en utflykt utanför Barcelona, för att lära känna en annan plats som hedrar Picasso-året 2006, tar du tåget ut till Caldes d’Estrac. Där hålls en utställning av ett femtiotal verk av Picasso, gåvor till hans vän Palau i Fabre och andra verk som vännen samlat på sig under sin livstid. Här kan man njuta av verk fran 1895, när Picasso var 14 år gammal och studerade i Llotja de Mar fram till verk från 1972, ett år före artistens död.

Caldes d’Estrac är en typisk kustby vid Maresme-kusten, endast cirka 35-40 km från Barcelona. Det finns praktiska och bekväma pendeltåg som tar dig längsmed kusten och passerar flera liknande kustbyar, som hållt sig ifrån mass-turism och blivit små smultronställen för Barcelona-borna som valt att semestra nära sin hemstad. Caldes d’Estrac är känd för sitt naturvatten och spa-anläggningar.

Pia Hankö

 

picassorutt picassorutt1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s