Katedralens hörn

I gamla stan, som ligger i Ciutat Vella/Barrio Gótico, står Barcelonas katedral. Några blandar ihop den med Sagrada Familia, eftersom den här också har formats av Gaudís händer vilka har markerat cement och trä. Men denna är mindre och samtidigt full av små gator som man kan utforska. Det är precis det som gör att det finns små hemligheter längs varje väg. Några av de är: 

Placa Sant Felip Neri, torget, som förr i tiden var en kyrkogård blev under Farncos tid en plats där flera katalaner blev mördade (man kan fortfarande se kulhål på väggarna) speciellt under slutet av hans diktatur. Men historien förändras, och samma torg är nu en del av vardagen: det finns dagis, en fin restaurang och små butiker som ger torget liv och färg med positiv stämning blandat med sin historia.

På framsidan av katedralen träffar man romerska ruiner, som har funnits där sedan tusentals år vilka blandas med judiska konstruktioner och romantisk arkitektur.

Om man går på gatan Carrer del Bisbe ser man en båge . Om man vill komma tillbaka till Barcelona, så sägs det att man måste titta uppåt när man går under den, och titta rak på en figur av en dödskalle, mitt i ögonen, och helst av allt ska man gå baklänges. Jag har aldrig gjort det själv, och ni ser, den här staden har blivit mitt hem, så att ni väljer hur ni vill göra!

Mellan Katedralens väggar kan man hitta Museo de historia de la ciutat (stadens historiska museem) , som är gratis att besöka. Den ligger på torget Placa del Rey, och är en del av den Via Sepulcral Romana (Romerska sepulcrelt vägen), Capilla de Santa Ágataoch Casa Padellás är andra platser som finns att besöka där.

Underhållande musik: från operasångare, spanska gitarrister, fiol, stora cumbia band, salterio och till och med musik för att slappnad av. Alla artister får tillstånd att presentera sig på de olika torg som finns runt denna stora byggnad. Mitt i stressen av den stora staden, blir katedralen en riktig oas.

Under december månad hittar man en fin och stor julmarknad: Santa Lucia marknad( från början av december t.o.m den 23 december) då kan man hitta allt från kläder till julpynt och så klart Caganés, den lilla figur som visar rumpan och är en typisk del i den katalsanka julkrubban.
På sommaren är samma plats ett konsertområde underMercé festen

Katedralen är en blanding av kultur, historia och god mat som är värd att njuta lite extra av när du går förbi den nästa gång.

Alejandra Pino-Engström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s