Shoppingtips i Barcelona

Många kallar Barcelona för Shopparnas stad. Omväxlande och rik på olika affärer är den utan tvekan, med sina över 32.000 affärer från hamnen Port Vell till Avda. Diagonal (inkluderande La Rambla, Gotiska kvarteren och L’Eixample).

Längsmed en fem kilometer lång shoppingrunda kan du hitta denna symbol uppsatt i affärerna. Den betyder att dessa affärer är en del av stadens historia. Symbolen lovar också kvalitet, tack vare affärens sätt att ta hand om sina kunder, sina excellenta produkter och attraktiva skyltfönster.

Personligen skulle jag vilja ta fram flera olika typer av varor som karaktäriserar Barcelonas shopping: Inredningsdesign, mode (skor och kläder), musik och choklad/turrón.
Barcelona är känd för sina design- och inredningsaffärer och det finns för alla plånböcker. Från exklusiva Habitat (Plaza Cataluña), Vinçon (Paseo de Gracia), eller La Garriga Verda (Avda Diagonal, 545, Les Corts), till små, överraskande prylaffärer i Gamla Stan där man kan hitta riktiga fynd – till exempel Zeta, stan’s mest kända “undergrounddesign” med försäljning av presentartiklar och dekorationsföremål. C./ Avinyo, 22 (Ciutat Vella).

I Gamla Stan myllrar det av specialbutiker, sånt som man såg hemma i Sverige för många år sedan. Eller vad sägs om Solingen, med ett fantastiskt utbud av knivar i alla olika modeller (Plaza del Pí (Ciutat Vella),Puzzlemania, affären för dig som gillar pussel. C/. Diputación (L’Eixample) och Comics – specialister för samlare på serietidningar från hela världen, med allt som har med serietidningar att göra, från böcker till kläder, Via Layetana 29.

Barcelona är också en stor modestad, som har sett egna mode-designers, såsom Adolfo Dominguez och Antonio Miró uppnå framgång. På Paseo de Gracia och dess sidogator hittar du deras butiker liksom ett vimmel av andra kända märken. Två av dem, med modernt, ungt och ekonomiskt mode, är redan kända i Sverige: Zara och Mango.

Skoaffärerna ligger som ett pärlbank på Portal del Angel och Calle Pelayo och det går att hitta bra skor for runt 30€. Lite annorlunda skoaffärer hittar man längre ner i Gotiska Kvarteren, till exempel platåskor på Orange Shoe(Calle Boters).

Musik finns på gatan, i lokalerna, i konsertsalarna och i katalanernas vardag. Det sägs att den musik som man inte hittar på Calle Tallers många musikaffärer, finns inte att få överhuvudtaget. (t.ex. Overstocks , C/. Tallers 9 och Discos Edison’s , Riera Baixa 10). Det stora varuhuset FNACpå Plaza Cataluña har också ett stort utbud av musik, böcker, dataprogram och videospel.

Slutligen, om du vill ta med dig några av de katalanska delikatesserna, bör du besöka några av de många finsmakarbutikerna. Planelles Donat har Barcelonas bästa turrón, spansk mandelnougat. Affären är öppen sedan år 1850. Avda. Portal del Angel 7 och 25.

Mina fem favoriter:

Habitat – Av. Diagonal Barcelona (Sarrià – Sant Gervasi)
Klassiska inredningsdetaljer och möbler.

Ombú – Escudellers, 44 (Ciutat Vella)
Den här affärer är mycket lustig och överraskande. Vid första anblicken ser det ut som en klädaffär, men man kan också köpa porslinsdockor eller till exempel en sänglampa.

Cacao Sampaka – chokladaffär på Consell de Cent 292. De tillverkar sin choklad själva från val av cacao-frön till färdig choklad. Längst in i lokalen kan du sätta dig vid en bar och få smakprover på butikens alla läckerheter, man serverar även likörer, vin och cava.

Zara – Spaniens svar pa Hennes&Mauritz, har flera affärer i centrum. Den största och mest välsorterade ligger i korsningen mellan Paseo de Gracia och Gran Via. Det ligger också en nere vid Portal del Angel (ner mot Gamla Stan). Affärskedjan har prisvärda och moderna kläder.

Ici et La – denna inredningsaffär, alldeles intill Santa Maria del Mar kyrkan i Born-kvarteren, har originella prylar och är uppbyggd av ett 30-tal artister från hela världen, som handtillverkar sina egna designade inredningsprylar.

Ett avbrott i shoppandet:
Om du vill sätta dig ner och ta en kopp kaffe i en lugn miljö, en bit bort från shopping-stressen, men ändå mitt i Gamla Stan, så finns det en liten apelsinlund bakom Katedralen, inne på en gotisk bakgård. Under sommaren har ett café öppet och du kan lugnt läsa en bok eller en tidning medan storstadens buller hörs som ett avlägset brus i bakgrunden.
En liten annorlunda transport-lösning:
Barcelona har försökt göra det bekvämt för shopparna som besöker staden. TombBus, (“tomb” betyder rundtur på katalanska), inredd med bekväma och rymliga fåtöljer, för ihop de olika shoppingområdena från Plaza Cataluña to El Corte Inglés varuhuset uppe vid Avenida Diagonal och gör sammanlagt 28 stopp. En enkel biljett kostar €1.25, och ett dagskort €5. Bussen åker var 7:e minut från 7.30 på morgonen till 21.30 på kvällen vardagar och var 15 minut på lördagar.

Pia Hankö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s